sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kleopatran neula

Cleopatra's Needle
Kleopatran neula on n. 21 metriä korkea, hieroglyfeillä koristeltu graniittinen obeliski. Thutmosis III pystytti neulan ja sen kaksoiskappaleen Heliopoliksen kaupunkiin n. 1450 eaa. Hieroglyfikirjoitukset lisättiin 200 vuotta myöhemmin Ramses II:n käskystä muistoksi hänen sotilaallisista voitoistaan. Myöhemmin Roomalaiset siirsivät molemmat neulat Aleksandriaan, Kleopatra VII:n rakennuttamaan temppeliin ja siitä on tullut nimitys Kleopatran neulat. Vuonna 1819 Mehemet Ali lahjoitti toisen neulan kunnianosoituksena Britanniaan. Valtavan obeliskin siirto Lontooseen oli kuitenkin huomattavan hankalaa ja se odottelikin siirtoa n. 60 vuotta Aleksandriaksi. Obeliskin siirto tuli mahdolliseksi 1877 ja se saatiin lastattua proomuun. Laiva kuitenkin joutui Biskajanlahdella myrskyyn, joka johti kuuden merimiehen kuolemaan ja obeliskia kuljettaneen proomun irtoamiseen. Se ei kuitenkaan uponnut, vaan ajelehti merellä kunnes englantilaiset löysivät sen ja veivät sen Espanjan kautta Lontooseen 1878. Näiden kommellusten ja egyptiläismystiikan vuoksi jotkut ovat pitäneet sitä kirottuna ja pahaenteisenä. 



Tänään kävin siis katsomassa tätä kuuluisaa Kleopatran neulaa. Se sijaitsee aivan Embankment -metroaseman vieressä, Thamesin rannalla. Obeliskin molemmilla puolilla vartioivat isot Sfinksit sitä. 

Sfinksi
Tien toisella puolen sijaitsee kapea ja pieni puisto/puutarha nimeltä Embankment Gardens. Kävin siellä kävelemässä ja ihastelemassa kukkaloistoa. Aivan ihania ja värikkäitä kukkapenkkejä! Siellä oli myös pieni, mutta likainen lampi, jossa uiskenteli kaloja. Puutarhassa oli myös paljon merkkihenkilöiden patsaita sekä muistomerkkejä. Kohta päiväni jatkuu töiden merkeissä...
Gardens

Ps. Englannissa alkoi lapsilla pääsiäisloma, johon verrattuna Suomen pääsiäisloman pituus on aika naurettava. Täällä nimittäin lapset ovat pääsiäislomalla 2-4 viikkoa! Kelpaisi varmaan suomalaisillekin... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti